rendhagyo.matek@gmail.com

Gondolkodj!

címlapIde kattintva beleolvashatsz, vagy akár le is töltheted egy részét.

 

 A könyv legolcsóbb elérhetősége:

http://undergroundbolt.hu/gondolkodj

 

Szinte mindenki szereti a rejtvények, feladványok valamilyen formáját. Egyszerűen azért, mert gondolkodni jó. Bár nem egyszer hallottam már mondani, hogy „én nem tudok logikusan gondolkodni”, de ez butaság. Gondolkodni nem is lehet másképp, csak logikusan. Azt pedig még senki nem mondta magáról – legalábbis komolyan –, hogy ő ne tudna gondolkodni. :) A logikus gondolkodás tanulható és fejleszthető. Én is szeretem törni a fejem. Az én kedvenceim a logikai feladványok. A legjobban azokat szeretem, amelyeket tisztán logikai meggondolással, számolás nélkül és egyértelműen meg lehet oldani … persze ha muszáj, egy kis elemi matek azért még belefér.

Sok évvel ezelőtt elkezdtem gyűjteni a nekem tetsző feladatokat. Beültem a könyvtárakba, magam elé vettem az ilyen témájú könyveket és kiírtam belőlük a szimpatikus feladványokat. Aztán később a netet böngészve sokukat már ismerősként üdvözölhettem, de időnként újabbakra is leltem. Most úgy gondoltam, megosztom mindazokkal ezeket a remek feladványokat, akik ilyen jellegű szórakozást keresnek.

Ez tehát egy gyűjtemény válogatása (pár saját kitalációval kiegészítve), a feladatok nagy részéről már én sem tudom, honnan származnak. Éppen ezért nem tudok valódi irodalomjegyzékkel szolgálni, a könyv végi „Források” csak azokat az internetes oldalakat tartalmazza, amelyek e könyv megírásakor még elérhetőek voltak. Ezen oldalakon az itt közölt feladatok jelentős része megtalálható, bár sok esetben megoldások nélkül, olykor-olykor rossz megoldással. Bátran javasolom felkeresésüket, mert olyan fejtörők is megtalálhatók rajtuk, amelyek nem kerültek ebbe a válogatásba, de adott esetben érdeklődésre tarthatnak számot.

Többféle típusú feladvány közül válogattam, így talán mindenki talál kedvére valót. Igyekeztem témakörökbe csoportosítani őket, de azokon belül nehézségi sorrendet nem állítottam. Ez úgyis meglehetősen szubjektív dolog lett volna, és egyébként is lényegtelen, hogy ki milyen sorrendben foglalkozik velük. Azonban témakörökön belül előfordulnak hasonló feladattípusok, ezeket javasolt a megadott sorrendben feldolgozni, mert általánosítást is tartalmazhatnak.

Ezek a feladatok akkor érik el céljukat, akkor szórakoztatnak, ha gondolkodunk a megoldásukon. Viszont én sem szeretem, ha „megfejtés” nélküli feladvánnyal találkozom. Nem azért, mert öt perc gondolkodás után meg akarom nézni, hanem azért, mert ha rájöttem egy megoldásra, akkor szeretem ellenőrizni, hogy gondolatmenetem megegyezik-e a megadottal, esetleg valamelyikünké szebb, egyszerűbb. Ezért minden, ebben a könyvben szereplő feladathoz megoldás is társul, és mindenkinek saját belátására bízom, hogy mikor nézi azt meg. Ahol csak tudtam, általánosítottam is a feladatot, és a megoldásokat igyekeztem bizonyítással is alátámasztani. Arra azért ügyeltem, hogy a logikus gondolkodás legyen előtérben, az általánosítás és bizonyítás inkább csak ráadás, és az érdeklődőbb olvasók igényeinek kielégítésére szolgál. Ezek persze csak bizonyos típusok esetén jöhetnek szóba, és nélkülük is teljes mértékben szórakoztató az adott feladat.

Az ilyen jellegű feladványokat általában többféle gondolatmenettel meg lehet oldani, a közöltek sokszor a sajátjaim. Ha valaki valamelyik feladatra szebb, egyszerűbb megoldást talál, kérem, ossza meg velem.

 

Tartalomjegyzék

 

Előszó   
Átkeléses feladatok
Sakktáblával kapcsolatos feladatok
Mérések
Paradoxonok
Nyelvi rejtvények
Logi-sztorik
Gyufatalányok
Színtiszta logika
Számolós logika
Betűszámtan
Élet szülte feladatok
Matematikai játékok
Források